RYBKY GARRA RUFA

07.02.2011 15:19


 

Jak léčí Garra rufa

Terapie rybkami Garra rufa neboli ichthyoterapie představuje zcela přírodní a bezbolestnou metodu zmírňování příznaků kožních onemocnění, jako je atopický ekzem , či lupenka.

Rybky Garra rufa

  • vyhledávají ta místa, kde je nemocné kůže nejvíce
  • zabraňují vzniku kožní infekce
  • přispívají k procesu hojení kůže

 

Koupele s rybkami se doporučují k odstranění nemocné kůže

  • 1x denně, 
  • po dobu 1 hodiny
  • minimálně 21 dní

Mezi přirozenou součást potravy rybek Garra rufa patří mimo jiné i odumřelá nebo poškozená tkáň živočichů. Tato tkáň je dostatečně měkká na to, aby ji rybky svými neozubenými čelistmi, které jsou opatřeny pouze jemnými štětinkami, odstranily.

Rybky Garra rufa bezbolestně obrušují kůži a zbavují ji nadbytečných a odumřelých kožních buněk. Zcela instinktivně vyhledávají místa, kde je nemocné kůže nejvíce. Odstraněním nadbytečných, zrohovatělých a nefunkčních buněk rybky zabraňují vzniků kožní infekce. Ta je příčinou kožních onemocnění a následného viditelného poškození kůže.

Léčivé enzymy

Ústní dutina tohoto druhu ryb navíc obsahuje enzym ditranol. Jemně kyselý výměšek je během obrušování kůže vypouštěn přímo do malých ranek, které během netradičního peelingu vznikají. Ranky jsou tak okamžitě dezinfikovány. Enzymy zároveňpodporují hojení a obnovení epidermis – vrchní vrstvy kůže. Rybky tedy z kůže odstraňují to, co vyvolává zhoršení kožní nemoci, a zároveň přispívají k procesu hojení. Mezi nejvýznamnější účinky terapie patří prodloužení doby bez příznaků nemoci, tj. remise.

Jak se na koupel připravit? 

Před koupelí s rybkami je nutné omýt celé tělo pod tekoucí vodou, nejlépe přírodním neparfémovaným mýdlem, aby nedošlo ke kontaminaci nádrže s rybami. První koupel může být zpočátku trochu nepříjemná, ale spíše psychicky než fyzicky. Jde však pouze o překonání prvních minut nezvyklého pocitu. Lidé, kteří koupele vyzkoušeli, popisují práci rybek jako jemnou masáž či šimrání. Netradiční peeling kůže je bezbolestný a může být i velice příjemný.

Pro úspěch koupelí je však nutné, aby byly omezovány také provokující faktory. Tedy aby byl dodržován zdravý životní styl (dieta, pravidelný životní rytmus, dostatek spánku, žádný stres, žádný alkohol a cigarety).

 

Z důvodu ochrany zdraví rybek se nedoporučuje po dobu koupelí užívat léky a masti na bázi kortikoidů.